Toegankelijkheid, wat is dat eigenlijk?
Er zijn diverse soorten toegankelijkeheid zoals de ‘fysieke’ toegang van een gebouw of evenement, sociale toegankelijkheid tot digitale toegankelijkheid op websites.
Toegankelijk, wat is dat eigenlijk? In 2016 is er een VN Verdrag Handicap opgesteld. In dit verdrag (van wel 45 punten) staat, heel kort gezegd, dat ieder individu met wat voor beperking dan ook, in welke situatie dan ook, dezelfde rechten heeft als ieder ander en dat er wettelijk rekening gehouden moet worden met deze beperking.
Een simpel voorbeeld: Ik ben maatschappelijk blind (minder dan 10% restvisus) en Irsa mijn KNGF blindegeleidehond zorgt ervoor dat ik veilig buitenshuis bewegen kan. Zij is voor mij noodzakelijk- mijn hulpmiddel- om van A naar B te komen, zoals de sportschool, het restaurant of de supermarkt. Op straat behoort de stoep zo vrij mogelijk te zijn zodat Irsa mij veilig kan geleiden en we niet onnodig de ‘onveilige’ straat op hoeven te stappen. Stoplichten horen ‘rateltikkers’ aan te hebben staan en waar gevaarlijke situaties dreigen de juiste geleidelijnen aangelegd te zijn. Wanneer wij bv de supermarkt in gaan is deze verplicht mij samen met Irsa toe te laten. Je vraagt ook niet aan iemand in een rolstoel om zijn rolstoel bij de voordeur te laten staan. Het openbare gebouw is verplicht mij te facaliteren in ‘blind zijn’ door bv ruimte voor bewegen of indien noodzakelijk assistentie.
Dit is eigenlijk allemaal vanzelfsprekend, helaas blijkt de praktijk niet zo vanzelfsprekend te zijn. Vaak door onwetendheid of aannames van mensen zijn nog veel situaties ontoegankelijk.