Toegankelijkheid

Toegankelijkheid, wat is dat eigenlijk?

Er zijn diverse soorten toegankelijkeheid zoals de ‘fysieke’ toegang van een gebouw of evenement, sociale toegankelijkheid tot digitale toegankelijkheid op websites.

Toegankelijk, wat is dat eigenlijk? In 2016 is er een VN Verdrag Handicap opgesteld. In dit verdrag (van wel 45 punten) staat, heel kort gezegd, dat ieder individu met wat voor beperking dan ook, in welke situatie dan ook, dezelfde rechten heeft als ieder ander en dat er wettelijk rekening gehouden moet worden met deze beperking.

Een simpel voorbeeld: Ik ben maatschappelijk blind (minder dan 10% restvisus) en Irsa mijn KNGF blindegeleidehond zorgt ervoor dat ik veilig buitenshuis bewegen kan. Zij is voor mij noodzakelijk- mijn hulpmiddel- om van A naar B te komen, zoals de sportschool, het restaurant of de supermarkt. Op straat behoort de stoep zo vrij mogelijk te zijn zodat Irsa mij veilig kan geleiden en we niet onnodig de ‘onveilige’ straat op hoeven te stappen. Stoplichten horen ‘rateltikkers’ aan te hebben staan en waar gevaarlijke situaties dreigen de juiste geleidelijnen aangelegd te zijn. Wanneer wij bv de supermarkt in gaan is deze verplicht mij samen met Irsa toe te laten. Je vraagt ook niet aan iemand in een rolstoel om zijn rolstoel bij de voordeur te laten staan. Het openbare gebouw is verplicht mij te facaliteren in ‘blind zijn’ door bv ruimte voor bewegen of  indien noodzakelijk assistentie.

Dit is eigenlijk allemaal vanzelfsprekend, helaas blijkt de praktijk niet zo vanzelfsprekend te zijn. Vaak door onwetendheid of aannames van mensen zijn nog veel situaties ontoegankelijk.

 

Jaarlijks is de eerste week van oktober de week van de Toegankelijkheid. Een landelijk initiatief van Stichting IederIn. Ook Stichting Drempelloos besteedt hier aandacht aan: Tijdens de Week van de Toegankelijkheid oktober 2023 organiseerde Drempelloos drie activiteiten:

Foto expositie Niet Normaal?!

In het Naaiatelier in Haarlem werd een drieluik tentoongesteld: de foto-expositie ‘Niet Normaal?!’, de prijsuitreiking van de ontoegankelijke fotowedstrijd Drempels! en kunstwerken van jonge kunstenaars.

Erwtensoep: Blind daten en trouwen voor een dag

Op zaterdagmiddag vond het evenement Zaterdag ‘Erwtensoep’ plaats in de Schuur. Op deze dag kon er blind-gedate worden. Blind als in dat je niet kan zien wie er tegenover je zit. (Deelnemers kregen een oogmasker voor) dus heb je enkel een stem om vanuit te gaan. Zodat alle aannames hoe iemand eruit ziet, in een rolstoel, Chinees of Surinames, of behangen met piercings en tatoeages geen belemmering vormen. Het doel was om zo veel mogelijk diverse mensen op een fijne gezellige manier met elkaar te laten kennismaken. Als je elkaar zag zitten, was de mogelijkheid er ook om ook voor de lol te trouwen voor een dag: kleding, taart, champagne en zelfs een fotograaf was aanwezig!

Debat zonder drempels

Om Haarlem voor iedereen als thuis te laten voelen is er meer nodig dan een stoeprand te verlagen. Samen met oa vertegenwoordigers van de gemeente, zorgverleners en experts zijn we het gesprek / discussie aangegaan over toegankelijkheid en sociale veiligheid. Hoe houden we samen onze stad begaanbaar voor iedereen met en zonder fysieke beperking? Waarom doen we onbewust aannames. Wat kunnen wij samen doen zo dat iedereen ongeacht geslacht, seksuele oriëntatie, uiterlijk of leeftijd – zich vrij door de stad kan bewegen?