Vele kleine en grote Haarlemmers hebben het de afgelopen tijd aangedurfd een stukje in mijn blinde schoenen te lopen middels het dragen van een ervaringsbril en taststok. Ben je ook benieuwd hoe het is om met 4% zicht de wereld om je heen te ervaren, een andere kijk op toegankelijkheid te krijgen en durf je samen met mij en Irsa (mijn KNGF geleidekabouter) een ervaringswandeling te maken? Stuur dan een email naar pauline@drempellooshaarlem.nl en wie weet ‘zien’ we elkaar snel!

De Ervaring met Bernt Schneiders

Oud burgemeester en Voorzitter van Bevrijdingspop Haarlem Bernt Schneiders rocks!
Gewapend met taststok en de ervaringsbril op (deze geeft mijn zicht van een kleine 4% weer) zijn we een wandeling gaan maken over het Bevrijdingspop festivalterrein in de Hout. Gedurende de wandeling en ons fijne laagdrempelige gesprek kwam duidelijk naar voren dat Bernt nog steeds erg betrokken is bij stad Haarlem en waar mogelijk allerlei initatieven aanmoedigd en steunt. De vanzelfsprekendheid en het begrip dat je als visueel beperkt niet alleen naar de bingo in het wijkcentrum om de hoek wil maar gewoon net als ieder ander ook uit wil gaan en wil genieten van cultuur en evenementen voelde als een warm bad. En als mooie afsluiter kreeg ik de toezegging dat Toegankelijkheid zeker weer de volle aandacht krijgt die het verdient en in 2023 ben ik uitgenodigd om als ervaringsdeskundig mijn stempel van akkoord op de plannen te zetten. Dit gaan we samen doen. Geweldig!

05-09-2022

De Uitdaging met Sjors en Bjorn (organisatoren Proefpark)

Sjors en Bjorn zijn de twee stoere mannen achter de organisatie van Proefpark. En op de vraag ofdat ze op hun eigen evenement de Uitdaging aan wilde gaan was het antwoord direct Ja! Een evenement zonder hekken, muntjes of statiegeldbekers: voor iedereen vrij toegankelijk. Het is wikken en wegen om het voor iedereen zo aangenaam en veilig mogelijk te maken. En hoe beter toetsen ofdat dit daadwerkelijk zo is dan zelf ‘blind’ over Proefpark te wandelen.

30-08-22

Zomer Carrousel

Een heerlijke zomer gehad met alles erop en eraan. Kamperen, festivals, picknicken in het park en bootje varen. Natuurlijk hebben we niet alleen maar gefeest en gerelaxed maar ook hier en daar de Ervaring gedaan. Van Haarlem culinair, camping Buitenland, Castlefest, Haarlem Jazz door naar Proefpark…en deze dappere helden hebben het aangedurft om blind een stukje in mijn schoenen te lopen. Doe het ze maar na!

De Ervaring met Henny Leeflang

Het is weer zomer, de tijd van festivals en evenementen! Omdat Irsa, Maria en ik daar graag heen gaan hoognodig tijd om samen met Henny Leeflang (dè organisator van grote Haarlemse horecaevenementen) een ervaringswandeling te maken en een laagdrempellig gesprek te voeren over toegankelijkheid. We halen Henny op bij het Stedelijk Gymnasium. Bij het betreden van dit gebouw klinken vrolijke tonen. Een grote groep Oekraïense jongeren maken muziek en zingen Nederlandse liedjes onder leiding van het Ampzing Genootschap waar Henny ook deel van uit maakt (Waar haalt deze duizenpoot de tijd vandaan?). Na oefenen met de stok en het opzetten van de ervaringsbril lopen we door de stad via een pinapparaat richting Kenaupark en Bolwerk om uiteindelijk neer te strijken op het terras van het (voormalige) Dolhuys waar we onder het genot van een goed glas wijn napraten over alle indrukken en belevenissen onderweg. Met zijn bedrijf H&L Producties verzorgt Henny complete evenementen van de bovenste plank waar nou ook toegankelijkheid in de breedste vorm in meegnomen wordt! Al met al een zeer gezellige en geslaagde topervaring!

De Estafette - 1 met Alexander Broussard

Onze eigen Nederlands-Italiaanse Pianoman een speciale bril opzetten zodat hij slechts een ieniemienie kijkgaatje heeft en hem dan loslaten op het podium. Alexander Broussard durfde deze uitdaging aan te gaan! Neem een kijkje achter de schermen en ontdek ook wat een lieve, zorgzame, humoristische familieman daar achter de piano zit. Alexander Broussard. Hij is een man van vele talenten en gaat geen uitdaging uit de weg, zo ook onze Uitdaging niet! Met de ervaringsbril op en gewapend met de taststok eerst even samen ‘als een eend’ door Park Rams Woerthe ‘waggelen’ om na dit wen-rondje plaats te nemen op het podium achter de piano voor de ultieme test: Lukt het Alexander om te doen wat hij doet maar dan met een visuele beperking…? Het woord ‘heftig’ is vaak gevallen. Alexander heeft dit allemaal gedaan met de ervaringsbril op (die voor 90% weergeeft wat ik zie) en de taststok om het bewustzijn te vergroten door te ervaren hoe het is om een stukje in mijn blinde schoenen te lopen. Waarna hij als eerste in deze landelijke Estafette-reeks (letterlijk) het stokje door geeft aan….??! Voor een overzicht van alle uitdagingen en ervaringen kan je een kijkje nemen op de facebook pagina Blind Vertrouwen of de website www.drempellooshaarlem.nl (tab ‘de ervaring’). 13-07-2022

De Ervaring met Ellen Smit (Intensivist Spaarne Gasthuis)

Toen ik aan Ellen Smit (intensivist Spaarne Gasthuis) vroeg of zij de uitdaging wilde doen zei ze direct ‘Ja, wat spannend!’ Handelingen uitvoeren en je weg vinden op een IC waar je dagelijks dag en nacht werkt zou je met je ogen dicht moeten kunnen doen.

Na een oefenronde om het ziekenhuis zijn we- met speciale toestemming, de IC op gegaan om te ervaren of het ook echt mogelijk is om met een visuele beperking de juiste behandeling te kunnen geven. Ondanks de gezonde spanning was Ellen zoals verwacht heel beheerst en kalm… Dat zal beroepsdeformatie zijn, intesivisten schieten zelden in de stress.

Ellen: ‘Deze ervaring ga ik meenemen in mijn werk, kan nu nog beter inschatten wat patienten met een beperking of zelfs met de bril af ervaren’.

De Ervaring met Hakim

Wie is er niet opgegroeid met Sesamstraat en natuurlijk Hakim? Naast Sesamstraat en vele andere film en theater activiteiten heeft Hakim ook meegewerkt aan ‘Vals Plat’. Een programma waarin hij op straat de confrontatie aangaat met mensen om een reactie te krijgen op sociaal maatschappelijke onderwerpen. Dus hoog tijd om de confrontatie met Hakim aan te gaan en hem de ervaringsbril op te zetten waarmee hij -net als ik slechts 4% ziet. Een taststok in handen en een stukje in mijn schoenen lopen…..en Hakim? Wat vond je ervan? 23-06-22

De ervaring met Iris Westrik & Franklin van der Erf

Zowel Iris Westrik als Franklin vd Erf wilden heel graag de ervaring doen dus zijn we een stukje door de stad gaan wandelen (langs de Kinderhuisvest via de Schouwburg naar de Vijfhoek). Beide ervaarden gezonde spanning en kwamen tot dezelfde conclusie dat ook al doe ik altijd ‘gewoon’ mee het er in mijn wereld het er toch heel anders aan toe gaat.

07-06-22

De Ervaring met stadsdominee Tom de Haan

Ook stadsdominee Tom de Haan moest eraan geloven…Blind vertrouwen is nog niet zo makkelijk.

Tom: ‘De eerste minuten was ik vooral bezig met het ontdekken van wat mét bril op allemaal moeilijker is of niet meer lukt. Misschien was het wel pas toen ik de verduisterende bril met twee doorzichtige plekjes weer afzette, dat ik sterk voelde hoe intens de visuele wereld weer via mijn ogen weer vol binnenkwam.

De volledige blog van Tom de Haan is te lezen in de beschrijving van het YouTube filmpje.

De Ervaring met Erica Bastiaans (raadslid PVDA)

Rondje om de kerk met Erica Bastiaans (raadslid PVDA) Zelfs wanneer in het diepe gegooid, blijft deze zeer vriendelijke vrouw rustig en vol aandacht. Als een spons zuigt ze alle informatie in zich op gedurende het laagdrempelige gesprek over toegankelijkheid en de instructies voor de ervaringswandeling vooraf. Precies de kwaliteiten die we verwachten van een nieuw raadslid. Zoals Erica zelf verzuchtend zegt na afloop: ‘Een enorme eye-opener’.

20-05-22

De Ervaring met postbode PM Delèfre

Weer of wind, hagel en regen niets houdt Postbode PM Delèfre tegen. Dus met de ervaringsbril op waarmee zijn zicht wordt beperkt tot een kleine 4%, en met hulp van een taststok de brievenbussen vinden? Ook dat doet Postbode Paul gewoon!

PS bij eventueel foutief bezorgde post in de buurt van Bal****d, mijn oprechte excuus, I made him do it!

01-03-2022

De Ervaring met Philip van den Heuvel (Balk Vis aan 't Spaarne)

Met een extra handicap -een knieblessure waar Philip van den Heuvel (eigenaar Balk Vis aan ’t Spaarne) volgende week geopereerd wordt (!) wilde hij toch graag de ervaring doen. Na een korte maar intensieve wandeling streken we neer op een terrasje waar de bril af mocht. Met een diepe zucht kon Philip slechts een worrd uitbrengen: ‘Rijkdom’. Het is altijd mooi om te ‘zien’ hoe mensen die de bril een tijdje op hebben gehad zich realiseren hoe iets wat we als vanzelfsprekend’ beschouwen niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Count your blessings!

14-03-2022

De ervaring met Philip Balk

De Ervaring met Rob van Rijn ( Rings of pleasure )

Blind een piercing zetten? 🤔 Nee. We gaan heel ver om middels ‘De Ervaring’ toegankelijkheid onder de aandacht te brengen, maar dit dus niet. Om Rob van Rijn dè piercing koning van Haarlem toch een echte uitdaging te geven hebben we een andere manier gevonden om hem helemaal uit zijn comfortzone te halen…

26-02-22

De Ervaring met Lifecoach Steffie van den Dries

Doe het haar maar na! Naast lifecoach is Steffie ook niet onbekwaam in het geven van bootcamp en sportlessen. Deze dame houdt wel van een uitdaging en durfde het aan met de ervaringsbril een stukje in mijn schoenen te lopen. Omdat dit voor mij persoonlijk fysiek niet mogelijk is was Maria – die normaliter bijna alle uitdagingen filmt en monteert zo lief om even van plek te wisselen en stond ik dit keer achter de camera om de ‘marteling’ voor beide dames vast te leggen op de gevoelige plaat.

24-02-22 (BBB Healthboutique Haarlem)

De Ervaring met kapper Jan Dortmundt

Ik en mijn idiote ideeën: Dit keer ‘Blind knippen’. Zoals jullie weten daag ik mensen uit om de ervaring mee te maken door de ervaringsbril op te zetten en met taststok een stukje in mijn schoenen te lopen om hiermee bewustzijn te creeren. Dit hebben al veel Haarlemmers gedaan en vandaag was de beurt aan Jan Dortmundt, eigenaar van Hart en Ziel Kappers. Ik vond het namelijk nodig om hem uit te dagen mijn haar te knippen… met de ervaringsbril op (met kleine 4% zicht). En om de druk wat op te voeren legde NH nieuws met de camera alles vast. Uit enthousiasme compleet vergeten dat het wel mijn haar was wat geknipt ging worden.

De Ervaring met Rebup Haarlem

Jong geleerd is oud gedaan en de kinderen zijn de toekomst, dus vandaag om de tafel gezeten met de stagiares van Rebup Haarlem.

Het jeugdcentrum Rebup is een veilige plek voor pubers en prépubers, waar je na schooltijd terecht kan voor een praatje, een luisterend oor en een beker warme chocolademelk.

Deze toffe meiden begeleiden de pubers en aan enthousiasme ontbreekt het ze niet! De onderwerpen en vragen vlogen over tafel: van toegankelijkheid, looplijnen, de KNGF, het VN Verdrag Handicap tot leuke ideeën hierover voor de Rebup.

Natuurlijk wilden deze dames ook even de ervaringsbril op en een stukje met de taststok lopen. de reacties varieerden van een zeer spontane ‘Oh wat weinig’, tot: ‘Jeetje wat is het hier een troep, ik loop overal tegen aan’. ‘Wat voel je je dan gezegend met wat je wel hebt!’

De ervaring met Rebup

De Ervaring met Tom Teutscher (Pand 13)

Een Watermelon Mojito en een Bloody Mary alsjeblieft! Tom Teutscher eigenaar van Pand 13 draait er zijn hand niet voor om en kan deze handelingen met zijn ogen dicht uitvoeren…Dus gaf Ik hem mijn ervaringsbril (met een kleine 4% zicht) en zie hier het eindresultaat. Tom, een (der-)tien!

10-02-22

De Ervaring met Bert Saan

Bert Saan durfde het aan! Bert is Dutymanager bij de Nieuwe Kerk en Hermitage in Amsterdam dus een beetje cultuur snuiven is aan hem wel besteed. En zelfs op sloffen weet hij met de ervaringsbril op en taststok zijn weg prima te vinden in het Frans Hals museum. Bert staat op lijst 10 van Jouw Haarlem en het kan ook niet anders: Bert een 10!

08-02-22

De Ervaring met Liesbeth Veltman

Samen met Liesbeth het ‘rondje Bolwerk’ gelopen wat Irsa en ik met regelmaat doen. Een fijne wandeling, goede gesprekken. Alleen dit keer droeg Liesbeth mijn ervaringsbril die voor 90% weergeeft wat ik zie. (Een kleine 4%). Zij liep dus bijna letterlijk heel even ‘in mijn schoenen’. Het is bijzonder om te horen hoe anderen mijn dagelijkse handelingen ervaren. Liesbeth een 10!

03-02-22

De Ervaring met Aaf en Nancy

Een mooie wandelervaring naar de Hout waar Aaf graag de geiten wilde knuffelen (schaap lijkt op geit) en als afsluiting een lekkere glühwein besteld en afgerekend door Nancy. Doe het ze maar na. Dames wat goed gedaan!

30-01-22

De Ervaring met Marianne Platen

Flitservaring met huisschilder Marianne Platen. Schilderen met 4% zicht ‘Het kan, het is niet onmogelijk’. Marianne een 10 voor de inspanning en het resultaat? Tsja, oordeel zelf maar.

21-01-22

De Ervaring met Alain Timmers

Alain Timmers durfde het aan om in mijn blinde schoenen te wandelen. Was een mooie bijzonder sportieve ervaring. Alain een 10!

16-01-22

De Ervaring met Evelien Hofhuis

17 maart, heel Nederland stemt. Zo ook Evelien Hofhuis maar dan wel voor deze ene keer ‘blind’. Gewapend met ervaringsbril en taststok ging Evelien de uitdaging aan. Zoals vele van jullie weten ben ik aangesloten bij Toneelvereniging Genesius, waar Evelien het volgende stuk zal gaan regisseren. Om haar een idee te geven hoe ‘mijn wereld’ eruit ziet, zodat daar ook een beetje rekening mee gehouden kan worden met repeteren, hebben we dit ‘optreden’ gelijk gecombineerd met onze burgerplicht!

17-03-21

De Ervaring met Beatrijs Rinkel

Het pakketje dat ik vorige week via een omweg ging ophalen, was van Visio. Met daarin mijn persoonlijke ervaringsbril. Iemand heeft enorm zijn best gedaan om mijn beetje restvisus na te bootsen met deze bril. Bizar hoe goed dat gelukt is. De vorige, geleende bril gaf 10% zicht, deze is even andere koek… Vandaag heeft @Beatrijs Rinkel hem op. Zij is mijn stille kracht achter Blind Vertrouwen. Wanneer er een blog borrelt, sein ik Bé in, die dan meestal reageert met ‘leg jij je ei maar’ en vervolgens van mijn koeterwaals een grammaticaal correct verhaal produceert. (Echt niet dat ik ‘zicht’ heb op al die lange zinnen en spelfouten). Dat is voor Bé appeltje-eitje, omdat ze eindredacteur is bij tijdschrift Vriendin. Eens zien of ‘je haar doen’ en een wandeling maken door ons volksbuurtje ook appeltje-eitje is. Ennnehh, Bé: als je haar maar goed zit!

05-12-20

De Ervaring met Mylou Frencken

Mylou Frencken durfde het aan om heel even in mijn schoenen te lopen. Door weer en wind kwam Mylou aangefietst. We hadden afgesproken in de stad. Een vogeltje had mij ingefluisterd dat Mylou gek is op schoenen dus de link was snel gelegd om samen haar meest favoriete bezigheid uit te proberen… Iedere keer proberen we de lat wat hoger te leggen in De Uitdaging, van een fotomomentje, naar een wandeling in het park, tot bewegen in je eigen vertrouwde thuisomgeving. Dus dit keer zijn we gaan shoppen voor schoenen. En na afloop even nagepraat over haar ervaringen. Mylou: ‘Dat jij de hele dag op een niet zelf gekozen podium staat, dat heb ik nu heel sterk ervaren’ Al jaren bekleedt Mylou Frencken een geheel eigen plaats in de kleinkunst- en theaterwereld. Ze zingt, schrijft en acteert. Daarnaast doet ze frequent presentatiewerk, schrijft ze columns en is ze de zingende barvrouw in de televisiequiz Met het Mes op Tafel.

28-08-20

De Ervaring met Wim Kok

Wim Kok (oa bekend als Annie MG Schmudt in Four Drags and a Funeral) ging de uitdaging aan door met ervaringsbril en taststok de eigen omgeving te verkennen een wijntje te drinken en orgel te spelen. ‘Gewone’ handelingen die Wim zo vaak heeft gedaan dat hij ze ‘blind’ kan uitvoeren maar dan toch opeens heel spannend worden vanuit een ander perspectief. Wim: “Als een klein, nog onzelfstandig kind, je afhankelijk voelen van anderen en van hulpmiddelen”.

18-08-20

De Ervaring met Eric Coolen

Op bezoek bij Eric Coolen

Gewapend met ervaringsbril, taststok en natuurlijk een dingetje stonden Irsa en ik bij Eric en Madelon Coolen op de stoep. Eric ging de uitdaging aan! Terwijl hij met ervaringsbril op een portret van mij en Irsa tekende hebben we een fijn gesprek kunnen voeren, waarna er natuurlijk ook het lekkere dingetje gegeten werd. Eric noemde het zelf een confronterend en indrukwekkend experiment. Van mij krijg je een dikke 10 Eric!

04-08-2022